Välj det positiva
»Vi behöver förstå vad vi inte vill ha för att kunna fokusera på vad vi vill ha.«
Att välja vad vi ska fokusera på i det yttre är en av de balansgångar vi måste lära oss att hantera. Vi behöver absolut titta tillräckligt mycket på vad som försiggår ute i världen för att inte bli ignoranta och ovetandes, men när förståelsen har landat behöver vi vända oss mot det som är begripligt, sympatiskt och uppmuntrande.
Vi behöver förstå vad vi inte vill ha för att kunna fokusera på vad vi vill ha. Om vi fortsätter att fokusera på det förfärliga, som absolut verkligen sker över hela jorden, om vi ser det som den enda sanningen – då är det också vad vi kommer att fortsätta att uppfatta. Vänder vi i stället blicken mot hur vi vill att det ska vara, då skapar vi en ny framtid.
Ju mer vi pratar om, lyfter fram och funderar på de positiva och kärleksfulla förändringar som pågår, desto starkare blir kraften i dem. Dels för att vi stärker dem med vår egen energi, dels för att vi påminner andra om det positiva som sker. Detta är attraktionslagen i ett nötskal.
Det är svårt att värja sig mot alla de aspekter av förtvivlan som ständigt sköljer över oss, och var och en får känna efter när de har blivit tillräckligt informerade om sakernas tillstånd och därefter bestämma sig för att stänga av medias påverkan. Vi behöver inte titta på nyheterna och läsa tidningen dagligen. Att ransonera medias påverkan är något som många mår väldigt bra av.
Eftersom media i första hand rapporterar om det negativa, får vi dessutom anstränga oss för att hitta det positiva och kanske snarare bli lite enögda åt det hållet.
Den som går in i en mer introvert process, för att helas och förstå mer om sig själv och sin egen sanning, kan med fördel censurera all mediepåverkan under en period. Vi blir mer påverkade än vad vi tror.
REFLEKTIONSFRÅGOR
1. Har du tänkt på hur du kan må om du tittar för mycket på nyheter som visar de värsta aspekter av vår värld? Eller läser om dem i tidningen? Kanske har du till och med noterat att du kan må dåligt av att se ditt flöde på sociala medier?
2. Fundera på om du är rädd för att hamna utanför, eller anses vara naiv som inte engagerar dig i det som skrivs eller sägs. Fundera också på om vad som är viktigt för dig.
3. Kan du tänka dig att ransonera intaget av medias budskap under denna utbildningens gång, för att se hur det påverkar dig?