Månens olika faser

»Att släppa det som inte fungerar ger oss utrymme att fullt ut fokusera på det som fungerar utmärkt

Månens cykel innehåller egentligen åtta olika faser. Nymånen förstås där allting börjar, sedan kommer en tilltagande skära, sedan halvmåne, tilltagande halvmåne, den vackra fullmånen, avtagande fullmåne, halvmåne igen, avtagande skära och sen är vi återigen tillbaka till nymånen.

Precis innan nymånen har vi dessutom vad som kallas för svartmåne, en av de mest intressanta aspekter av månen som vägledare. I den här webbkursen kommer vi att arbeta med svartmåne, nymåne och fullmåne.

SVARTMÅNE

När månen är svart påverkar det dig genom att du söker efter det du inte ser. Du känner inom dig att det finns mer att förstå om dig själv. Det kan vara en känsla eller en händelse som vill få komma upp och bli belyst. Att känna sig orolig under svartmåneperioden, som är två-tre dagar före nymånen, är alltså helt naturligt. Svartmåneperioden är därför en utmärkt tid att vara stilla, att meditera, känna efter vad som pågår inombords. Det är en tid att vänta in den naturliga rörelsen som gör att insikter och nya idéer kommer fram. Själva nymånen är sen rent praktiskt utmärkt för nystart och nya initiativ.

Svartmåneperioden kan liknas vid ursprungets djupast existens, där den feminina energin – förmågan att vara helt stilla – ur tomheten fann en nyfikenhet på sig själv. Ursprunget/tomheten delade då på sig för att skicka ut en energi som kunde undersöka och återkomma med berättelser om vad den upplevt och sett – den maskulina energin. På så sätt växte medvetandet, och som effekt av det skapades nya saker att undersöka och lära sig mer om.

Under svartmåneperioden gör vi precis samma sak. Vi går djupt inom oss för att ur samma tomhet hämta upp en ny idé – om vad som behöver undersökas, helas, eller skapas. Vi använder både den feminina energin, genom att vi stillar oss och lyssnar på vad som vill komma fram – och den maskulina energin genom att använda det vi lärt oss för att skapa något nytt. Svartmåneperioden är perfekt för att skapa balans inom oss.

Ibland kan som sagt denna period kännas oroande, vilket oftast beror på att vårt behov av kontroll inte riktigt rår på kroppens egen djupa rytm. Det som är på väg upp, vill verkligen komma upp – oavsett vad vi har för åsikter om det. Om man inte förstår hur helande- och utvecklingsprocessen fungerar är det därför inte alls konstigt att en känsla av obehag kan fara genom kroppen. Det som kommer upp kan ju vara en känsla, eller ett minne, som vi dragit oss för att titta närmare på. Som vi väntat med att hela – tills nu. 

När du förstår hur magisk denna period är behöver du inte definiera livet utifrån hur du känner dig under denna djupdykning. Du kan istället luta dig tillbaka och lita på att det som vill komma upp – det kommer att gagna dig.

»Under svartmåneperioden går vi djupt inom oss för att ur samma tomhet hämta upp en ny idé – om vad som behöver undersökas, helas, eller skapas.«

TIPS VID SVARTMÅNEORO

Om du känner en viss oro under svartmåneperioden kan du prova följande av mina favorittips.

1. Använd korten. Om jag inte vet vad som pågår inom mig, tar jag alltid hjälp av korten. Jag sätter mig med den kortlek som ger mig mest djupgående information (för min del är det förstås mina egna kort), och ställer frågan – Vad är det som pågår inom mig? Vad är det som vill komma upp? Insikten om vad som pågår lugnar systemet och jag kan säga till mig själv, att allt är okej. 

2. Hela. Sen sitter jag med känslan, och/eller med det kort som förklarade oron för mig, som gav mig min insikt. Jag lägger kortet i så fall mot hjärtat och låter andningen göra resten. Mjukt och kärleksfullt låter jag helandet leta sig fram till det som behöver lösas upp, stärkas och helas. 

3. Gör något roligt. När jag känner att det har lossnat inom mig, så tackar jag och reser mig för att göra något som ger mig energi. Jag kanske dansar loss, tar en promenad eller sätter mig och äter frukost. 

4. Var grundad. När jag känner oro lägger jag extra stort fokus på att röra på kroppen. Jag dricker mycket vatten och äter ordentligt. När kroppen får syssla med annat, hinner den inte med att känna oro. Bra att komma ihåg är att egot är bästa kompis med nervsystemet…det jag känner är inte alltid vad som är sant, utan helt enkelt en gammal reaktion. 

5. Mjukhet, kärlek och omsorg. När kroppen är orolig behöver den en varsam hand och extra mycket kärlek. Jag är noga med att prata extra vänligt med mig själv, kryper gärna ner under en filt, tar ett fotbad, läser en bok, ser på en positiv film…

6. Vetivert och lavendel. Dessa två magiska eteriska oljor har jag alltid hemma och vid oro tar jag gärna lite vegetabilisk olja i handen och droppar i en droppe Vetivert och en droppar Lavendel. Blandar ihop och smörjer sedan in min mage och solarplexus med blandningen. Det lugnar skönt.

7. Allt är bra. Jag påminner mig hela tiden om att allt är bra, och det som kommer upp, kommer för att det är bra för mig och för det som jag vill uppnå i livet. Med en verktygslåda som denna är svartmåneoron ingeting annat än några dagar som kräver mer självkärlek och tid till sig själv än annars,

NYMÅNE

Nymånen är sedan startskottet då vi låter den maskulina energin sätta fart på det som kommit upp och vill bli förvandlat till en rörelse. Vi startar på nytt. Att därför ta sig tid till att – utan att kontrollera, styra eller värdera – se vad som kommer upp under dagarna innan nymånen, är otroligt mycket värt. 

Nymånen är alltså en utmärkt tid att starta nya saker. Vare sig det gäller känslomässiga intentioner, eller om det är föresatser i den fysiska världen. Om du är i en period i livet där du försiktigt öppnar upp för en förändring, kan oroskänslan från svartmåneperioden följa med över till nymånens drivande energi. Det beror då oftast på att du någonstans inom dig inte riktigt vill förändras. Vilket är helt normalt.

Var då snäll mot sig själv och påminn dig om att helandet allra helst sker mjukt och försiktigt. Andas och fortsätt med att titta närmare på vad motståndet till förändring beror på. Lägg kort, prata med en klok vän, ta en session hos någon som du känner dig trygg med… Allt för att förstå vad motståndet består av. När insikterna landat, och du förstår vad som pågår inom dig, är det mycket lättare att låta helande ske.

 Är du däremot på en plats i livet där du redan bjudit in något nytt och välkomnar förändringen, är nymånen ljuvlig att använda till att ta avstamp i vilken form av projekt som helst. Rensning av en garderob, uppstart av ett företag, ändrandet av en vana… Nymånen ger dig den energiskjuts du behöver för att med glädje komma igång. 

FULLMÅNE

Fullmånen i all sin glans och skönhet belyser det som drogs fram under svartmånen och sattes igång vid nymånen. Allt vi behöver förstå för att gå vidare är nu synligt. Tveksamheten har lämnat processen och det som denna gång behövde utkristalliseras är nu tydligt. Detta är skälet till att många har svårt att sova under fullmånen. Det är alltför många insikter och sanningar som vill komma fram och diskutera framtiden. Vilket kan skapa både oro och för många tankar. Har du varit medveten om vad svartmånen och nymånen inneburit, brukar det inte finnas någon oro vid fullmånen, bara väldigt mycket tankar. Det är oavsett bättre för nattsömnen om du bokar ett möte för dessa diskussioner dagtid…😅

Fullmåne är alltså en utmärkt tid för en mer praktisk reflektion. Tacksamhet över allt som redan finns i livet och en inventering av vad som fungerar såväl bra som mindre bra. Om svartmåneperioden är intuitiv och magisk, är detta en mer pragmatisk period – om än fullständigt förtrollande den med – där månens sken lockar till både ceremonier och ritualer. 

Att se vad som verkligen fungerar i livet gör det så oerhört mycket lättare att fortsätta manifestera mer av den varan – vilket du gör genom att fokusera på det som känns lätt och roligt. Fullmånen hjälper dig att se vad som passar dig bäst, vad som gagnar dig. Genom att med öppna ögon se på ditt liv, och dina beteenden, skiljer du så att säga agnarna från vetet. Du ser vad som fungerar bra och vad som fungerar sämre.

Det finns alltid mycket underbart att lära under denna period. Nyckelorden – förutom klarsyn – är acceptans och självkärlek. Vi belyser vårt liv och tittar på det med kritiska ögon – men inte för att racka ner på oss själva utan för att med den djupaste kärlek, visa på en bättre väg framåt. Att släppa det som inte fungerar ger oss alltid utrymme att fullt ut fokusera på det som vi känner fungerar utmärkt.

Perioden fram till nästa svartmåne upplever många som befriande och kraftfull. Det är skönt att se vägen framför sig, att veta vad vi just nu behöver mer av. Sen kommer nästa djupdykning…😂 🌚🌛🌝🌜🌚

TIPS VID SÖMNLÖSHET

Om jag har svårt att somna så har jag en fiffig liten verktygslåda som jag öppnar och tar för mig av. Den ser ut så här (ingen inbördes ordning):

1. Vetivert. Den eteriska oljan vetivert gör underverk när man tar den under fötterna. Blanda en droppe i lite vegetabilisk olja och smörj dina fotvalv. Jag stryker också gärna lite under näsan bara för att det luktar så jordigt och gott. Som kåda. Veteviert grundar och gör att jag hamnar i kroppen.

2. Banan och muskot. Om jag har en halv banan hemma mosar jag den med lite malen muskot. Ett gammalt knep för att somna gott.

3. Magnesium. Istället för att ta mina två magnesiumtabletter på morgonen, tar jag dem på kvällen eftersom de är muskelavslappnande.

4. Valeriana. Jag har alltid Valeriana, som är ett extrakt av örten vändrot i tablett form, hemma. När jag verkligen behöver sova djupt tar jag tre innan jag går till sängs. De är inte beroendeframkallande.

5. Sömnbalans. Mitt favoritmärke för mineraler och vitaminer, Holistic, har en kombination av olika ingredienser som heter Sömnbalans. Två tabletter innan sänggående gör underverk.

6. Lavendel. Några droppar av den eteriska oljan lavendel i min aromabrännare ger en så skön känsla i sovrummet. Speciellt om jag först haft fönstret öppet en stund. Som att krypa ner i nytvättade lakan som torkat ute. Har du ingen aromabrännare går det utmärkt med en skål med hett vatten som du droppar lite lavendel i.

HUR UPPLEVER DU MÅNENS FASER?

När du nu har läst om svartmånen, nymånen och fullmånen – har du kanske direkt fått några tankar om hur du brukar må under respektive period. Eller i alla fall ibland. Det är inte alltid det är så bombastiska processer, utan vissa månader kan ju verkligen bara smyga förbi.

Innan du går vidare i kursmaterialet kan du ta en stud och fundera på detta. Skriv gärna ner dina reflektioner om du tycker att det är roligt. Det händer ju något med oss när vi skriver.

0
    0
    Din varukorg
    Din Varukorg är tomTillbaka till Shopen