Till ditt magiska skafferi

»Kom ihåg att alltid ha en bärare till din olja.«

Känn in känslan. Din favoritansiktsolja är slut eller kanske din kroppscreme eller aromaspray. Istället för att skynda ner till butiken strosar du lugnt ut till köket, till ditt magiska skafferi och plockar fram dina råvaror. Vad vill du ha för dofter idag? Hur mår du? Vad vill du locka fram? Vilka tillbehör finns hemma?

Nu när du ska börja göra dina egna produkter är det bra att lära känna olika bärare, som du kan använda till dina eteriska oljor. Som jag nämnde i förra inlägget ska man aldrig använda en eteriska olja direkt på huden. Det finns såklart några enstaka undantag, men grundregeln är att du alltid har en bärare till din olja.

Som aerosol i luften du andas in, i form av vatten eller en hydrolat, eller på din hud tillsammans med en växtolja eller i en bascreme.

Jag har alltid en vegetabilisk basolja hemma. Då jag i princip alltid gör mina egna produkter köper jag hem i halv eller hel literflaskor. Jag har också alltid några mindre förpackningar med andra växtoljor som jag kombinerar med efter tycke och smak. Det gäller också hydrolater, baslotion och andra tillbehör. Du kommer snart att hitta dina favoriter.

Här nedan kommer jag att berätta om de hydrolater och vegetabiliska oljor som jag använder mig av mest just nu.

HYDROLAT

Ett hydrolat ärsom ett dis av en eterisk olja och dess energi. Den har samma egenskap som en olja men är tusen gånger mildare.

Ett hydrolat är ett mättat vatten som via växtens blommor, skal, kryddor, kådor eller trä varsamt har ångdestillerats. Kvar blir en vattenbaserad, 100 procentigt ren vätska som genom sin mildhet speglar doften av den eteriska oljan, men är mycket mjukare.

Hydrolater har samma terapeutiska egenskaper som den eteriska oljan men som sagt mycket mildare, säkrare och lättare att använda.

Du kan bland annat använda den som ett omslag, som sårtvätt, som ansiktsvatten eller som en bärande komponent när du gör ett aromaspray eller en rumsspray.

NÅGRA FAVORITHYDROLAT

Jag använder hydrolat främst som ansiktsvatten och som bärare när jag gör egna aroma- och rumssprayer. Det finns många olika och härliga dofter att välja på och jag har såklart hittat mina favoriter.

Information om de olika hydrolaternas egenskaper och dofter hittar du där du handlar dem. Öppnad flaska förvarar jag alltid i kylen.

Apelsinblomshydrolat – är en superhärlig fräsch bas att ha om du vill skapa en varm och glädjefylld doftsynergi. Den lyfter dig och gör dig på gott humör. Som ansiktsvatten verkar den sammandragande på kärl och hud. Den passar till  känslig hy och verkar också renande på fet och oren hud.

Lagerbladshydrolat – har en härligt kryddig doft och passar bra till sprayer med gröna toner. Den är också renande och suverän att ha som ansiktsvatten då den är sammandragande och avsvällande på huden. Suverän till alla lymfatiska problem.

Rosenblomshydrolat – som doftar ljuvligt är min absoluta favoritbas. Den svalkar, lugnar och stärker på samma gång. Som bas i spray ger den en härlig feminin touche och till hyn är den både fuktgivande och sammandragande.

Lavendelhydrolat – som Universums lilla helare gör den sitt jobb överallt. Den svalkar och lugnar vid solskador, lättare brännskador, eksem och rodnader. Den läker, lugnar och lindrar på alla nivåer. Både fysiskt och psykiskt och doften tar dig i sinnet till ett lavendelfält  i ljuvliga Provence.

Frankincensehydrolat – är väldigt avslappnande och mjuk men ändå med mycket kraft och läkning. Den eteriska oljan är väldigt spirituell och mystisk och i hydrolaten får man en härlig hint av dess magi och djup. Den är en fin bas i sprayer av andlig karaktär och har en mycket fin och lugnande inverkan på hyn.

»Ett hydrolat är som ett dis av en eterisk olja och dess energi.«

GRUNDRECEPT

Det här behöver du för att göra de ljuvligaste av sprayer direkt ifrån växtriket:
Bruna eller violetta glasflaskor ( som skyddar från ljus och behåller den terapeutiska effekten) med en sprayinsats. Dessa finns att köpa på bland annat Botany for All. Valfri storlek, 30 eller 100 ml.

3-5 olika eteriska oljor efter tycke och smak.

Ett hydrolat.

Vatten.

Jag kommer längre fram i kursen att dela med mig av mina exklusiva och personliga favoritblandningar. Var dock inte rädd för att prova dig fram själv. Där fungerar 30 ml flaskorna superbra.

I recepten nedan utgår jag från 100 ml om jag inte skriver annat. Väljer du att göra en mindre mängd räknar du bara om i receptet. 

 

RUMSSPRAY vem vill inte kunna fräscha upp ett rum för att få in ny härlig energi och en inspirerande doft? Blanda då 10 – 30 droppar av dina favoritoljor i ett hydrolat som du hällt upp ungefär till hälften av flaskan, och fyll sen upp med vatten. Skruva på sprayinsatsen, skaka om och njut! Ju fler droppar desto starkare doft.

AROMASPRAY – kanske har du ett särskilt syfte med din spray. Du vill piggas upp eller hitta ett lugn. Rena eller skapa en stämning. Gör som ovan.

TIPS! Då oljor som bland annat Ros, Neroli, Jasmin och Lindblom kostar lite mer, kan du med fördel öka på antalet på de andra oljorna och “toppa” med någon av dessa, där det passar och då kanske bara 1-2 droppar. Tänk också på att hydrolatens doft, även om den är väldigt mild, också är en komponent.

ANSIKTSVATTEN – Jag köper oftast en färdig hydrolat som säljs i 250 ml flaskor med sprayinsats. Jag sprayar några gånger på en bomullspad tillsammans med några pumptryck Ricinolja och rengör ansiktet på morgonen och efter sminkborttagning på kvällen. Du kan också spraya direkt på ansiktet som en ljuvlig fuktgivande dusch.

 

VÄXTOLJOR

En växtolja kommer helt från växtens oljerika delar, såsom växtens frön, nötter, kärnor eller fruktkött.

En växtolja kan vara fet, halvfet, halvtorr till torr. Den blandar sig väl med andra växtoljor och fungerar också som bärare till eteriska oljor. Kallpressade växtoljor har ofta en smak, färg eller doft.

Kom ihåg att växtoljan har en begränsad hållbarhet och ska behandlas som en färskvara. En öppnad flaska förvaras i kylskåp.

Jag köper oftast in en basolja som jag sedan blandar med andra växtoljor utifrån vad jag ska använda den till. I en del e-butiker kan du köpa en färdig basolja som består av Solrosolja, Tistelolja, Sheasmörolja och lite E-vitamin. Den använder jag till bland annat mina kropps- och massageoljor.

Nedan kommer jag att beskriva övriga växtoljor som jag tycker om att ha i min dagliga hudvård. Att använda mig av dessa exklusiva, naturliga och vårdande produkter gör att min hud jublar och jag tar också mitt ansvar för miljön.

NÅGRA FAVORITVÄXTOLJOR

Jag använder växtoljor på något sätt dagligen. Allt ifrån Ricinolja till mina fransar och bryn och som egenblandad ansiktsolja och kroppsolja, till olika rollers i mitt dagliga och andliga liv.

Information om hållbarhet står på respektive flaska och de flesta har en lång hållbarhet vid rätt förvaring men just Tistelolja bör användas inom sex månader.

Sesamolja – är en väldigt renande och utrensande olja som lätt går in i huden. Tillsammans med några droppar eterisk olja har du en fin blandning att massera in på kroppen innan du hoppar in i duschen. Huden lämnas efteråt härligt mjuk, renad, levande och med en ljuvlig doft.

Tistelolja – går snabbt in i huden och är lämplig till rollers eller som ett komplement när du gör en kroppsolja, på grund av sin lite “torrare” känsla. Den är också full med fettsyror som huden behöver för att hålla sig frisk och fräsch.

Ricinolja – är en riktig universalolja som jag inte kan vara utan. Det sägs att Maria Magdalena använde den, och den omnämns redan i det Gamla testamentet. Den är riktigt fet och näringsrik och suverän att borsta på ögonfransar och bryn (OBS! väldigt liten mängd) för att de ska växa optimalt och få näring. Jag använder den också till torra fläckar, självsprickor, vårtor (åldersvårtor) pigmentfläckar och ärr med mera. Den har en alldeles unik fettsyresammansättning som återställer koden i hudcellen. Som ni förstår har den en alldeles särskild plats i mitt hjärta (och i min necessär.)

Vetegroddsolja – vinterns räddare i nöden och suverän för den som har djupare hudproblem som torr, röd, irriterad och känslig hy. Den är en fantastisk närings- och fuktolja till vinterkänslig hud, då den lappar och lagar och hjälper fukten att nå djupare ner i hudlagren.

Avokadoolja – binder också fukt djupt ner och är stödjande för hy som ibland känns papperstunn. Blanda gärna med en annan olja som till exempel sesamolja.

Cameliaolja – en allroundolja som är fullspäckad med antioxidanter. Passar alla hudtyper och kan användas som den är ensam eller i kombination med andra växtoljor. En silkeslen bekantskap.

Granatäppelolja – en härlig olja med föryngrande effekt. Använd i små mängder som ett dagligt serum eller blanda ut i din ansiktsolja. Den lyfter den tröttaste hy och känns som en riktig vitaminbomb.

Hallonfröolja – det här är oljan för dig som vistas mycket ute i solen. Den förbereder, vårdar och reparerar och innerhåller massor med vitaminer som är värdefulla när din solkyssta hud behöver tas omhand.

Då jag är en riktig torris så varierar jag alltid oljor utifrån min hys utgångsläge och efter årstid. På vintern kan jag behöva en fetare och mer djupgående olja och på sommaren blandar jag gärna sådana som har solskyddande egenskaper.

GRUNDRECEPT

Det här behöver du för att göra egna underbara oljor för din hud och hy:

Bruna eller violetta glasflaskor (som skyddar från ljus och behåller den terapeutiska effekten) med passande pipett eller dropper. Finns att köpa på bland annat Botany for All. Valfri storlek, 30 eller 100 ml.

3 – 5 olika eteriska oljor efter tycke och smak.

Om du vill göra egna rollers finns 10 ml glasflaskor med rollinsats och kork att köpa på till exempel Crearome eller Opella.

Jag kommer längre fram i kursen att dela med mig av mina exklusiva och personliga favoritblandningar. Var dock inte rädd för att prova dig fram själv.

ANSIKTSOLJA: 5-7 droppar eterisk olja till 30 ml valfri växtolja/kombination av olika växtoljor.

KROPPSOLJA: 15- 20 droppar eterisk olja till 100 ml basolja.

TILL DUSCH OCH BAD: Innan dusch häll upp lite sesamolja i din handflata och droppa i ett par droppar eterisk olja och smörj in hela kroppen. Duscha varmt och njut av en explosion av terapeutiska dofter.

Till ditt bad blandar du 4-7 droppar eterisk olja i en liten kopp med fet mjölk, havremjölk, honung eller liknande som gör att oljan får hjälp att lösas upp och sprida sig i badvattnet istället för att bara ligga på ytan och guppa. Häll i vattnet, rör om, kliv i och njut av alla dofter och din alldeles egna stund.

AROMAROLLER: Använd 10 ml Tistelolja eller en blandning av basolja/Tistelolja. Tillsätt 3- 4 drp eterisk olja, dock max 3 olika.

FUKTSPRAY: Om du som jag vill ha en extra fuktprodukt till din hy kan du göra en fuktspray. Till 30 ml behöver du 15 ml hydrolat, 5-10 ml växtolja och 5-8 drp eterisk olja. Här går det också bra att blanda fritt efter de dofter och egenskaper du letar efter, men tänk på att aldrig ha mer än tre olika sorter/ tillsats. Blanda ordentligt, spraya i handflatan och klappa varsamt in i huden.

 

BASLOTION

Det går så bra att också göra sin egen kroppslotion. Istället för att köpa dyrt i affären eller parfymhandeln – där man också ibland vrickar tungan när man högt för sig själv ska läsa innehållsförteckningen – brukar jag köpa en baslotion på literflaska och göra min egen.

Det går bra att återanvända en urdiskad burk som du haft tidigare eller att köpa en större burk. 200 ml brukar kännas lagom. Jag köper min baslotion från Crearome som innehåller bara ekologiska råvaror från naturen och bland annat kokos och solrosolja.

Till 200 ml baslotion använder jag 15 – 25 drp eterisk olja. Blanda i en bunke, rör om ordentligt och ös upp i din tilltänkta burk. Voila! En härlig kroppscreme efter humör, doft och känsla.

VIKTIGT OM ENERGI

Jag vill också prata lite om energier. Allt består av energier, du, jag, vår natur, vatten, vind, jord och eld, allt levande. Så också dina eterisk oljor och dess bärare. Därför är det viktigt att tänka på att du, när du blandar dina oljor och cremer är i en positiv och harmonisk energi. Kom ihåg att du är i ett magiskt samarbete med dina råvaror och du och de skapar någonting fantastiskt tillsammans. Din tacksamhet, glädje och kärlek du känner när du tillreder dina produkter och din intention, blir en lika viktig ingrediens som dina oljor.

Då förstår du kanske hur viktigt det är att du verkligen har den tid och känsla du behöver när du pysslar i ditt magiska skafferi. Likaså om du gör en oljeblandning till någon annan. Du vill ju bara stoppa in kärlek, eller hur?

Jag brukar också ladda mina nya produkter på en Selenitplatta och ibland stoppar jag ner några stärkande kristaller i mina sprayer, cremer eller oljeblandningar så att de blir extra energifyllda.

0
    0
    Din varukorg
    Din Varukorg är tomTillbaka till Shopen