En lycklig hjärna
»För att göra ditt företag framgångsrikt behöver mer än själva kärnverksamheten få plats.«
Vad är en lycklig hjärna? Det är förstås en som inte blir överhettad och som bara används till vad den är tänkt att användas till – att tänka ut lösningar, strukturera och planera. Allt annat sker bäst via hjärtats visa kommunikation och höga medvetande. Med en trött och överbelastats hjärna är det svårare att hålla sig innanför cirkeln.
Det som känns som hjärntrötthet kan dessutom komma från brist på stimulans och aktivitet i andra delar av kropp och själ.
För att vi ska fungera på bästa sätt, och kunna driva våra företag framgångsrikt behöver därför allt nedan få plats. Vi fokusera gärna alltför mycket på själva verksamheten, och glömmer bort att vad som också ingår i arbetsbeskrivningen för en egenföretagare.
Det hjälper mig något enormt att stämma av mot dessa punkter när jag tycker att det är tungt att arbeta, att flödet i det yttre verkar ha stramats åt, eller när jag saknar inspiration. Det är oftast små rörelser som behövs för att få i gång flödet igen.
EN LYCKLIG HJÄRNA – EN FRAMGÅNGSRIK FÖRETAGARE
SÖMN – Vi behöver se till och prioritera vår sömn. Det kan innebära att du ett par timmar innan det är dags för sängen varvar ner, stänger av elektronik, och gör sådant som får dig att slappna av i kropp och sinne. TROTS att hjärnan säger att du borde sätta dig med något som har med ditt företag att göra.
NÄRING – För att orka vara egen företagare behöver vi se till att kroppen får vad den behöver vad gäller vitaminer, mineraler, protein, fett och kolhydrater. Allt efter tycke och smak.
INTELLEKTUELL STIMULANS – Hjärnan behöver stimuleras med roliga tankenötter, nya tankar och begrepp. Den behöver utmanas – med sådant som inte direkt har med ditt företag att göra.
VILA OCH SYSSLOLÖSHET – Enormt viktigt! Att slappa är något som verkligen behöver lyftas upp i varje arbetsbeskrivning. Gör ”onödiga” saker!
KREATIVITET – Kreativt skapande utan prestation öppnar upp för otroligt många goda ideér på andra områden. Att exempelvis rita i en ”vuxenmålarbok” en liten stund per dag gör att hela kroppen slappnar av och att det som kändes svårt innan, sedan genomförs med lätthet. Kurser som bejakar din kreativitet är oerhört tacksamt för din kärnverksamhet.
SOCIALT – Träffa vänner, umgås, prata i telefon… Att hålla kontakten med de vi tycker om gör att själen jublar. Helst ska vi träffas så ofta som möjligt, så kramarna kan få nervsystemet att slappna av.
FAMILJEN / DET PRAKTISKA – Vare sig du har familj eller ej har du ett hem som ska skötas. När du ger dig själv tid för ditt hem talar du om för dig själv och de energier som arbetar med och för dig – att din omgivning är viktig. Att DU är viktig. När det utförs med stress och irritation, motverkar vi den känslan. Närvaro är nyckeln här.
MOTION– Varje dag behöver vi röra på oss. Stretcha lite lätt, dansa loss, ta en promenad under dagen – och göra det du älskar och njuter av några gånger i veckan. Allt efter person. Men livskraften behöver pauser med rörelse, både kortare och längre, för att kunna flöda.
INSPIRATION – Att njuta av vackra och/eller intressanta saker. Utställningar, böcker, musik som förflyttar dig till magiska platser. Allt som vidgar ditt medvetande utan att du behöver anstränga dig är guld för ditt företagande.
DIN ARBETSBESKRIVNING
Tröttar ditt företag ut dig, eller om du känner att du oroar dig ovanligt mycket tar du dig en titt på listan ovan. Varför inte skriva av den och tejpa den på ditt skrivbord (eller var du arbetar) som en påminnelse om vad som ingår i din arbetsbeskrivning?
REFLEKTIONSFRÅGOR
1. Om du skulle fylla ut listan här ovan, hur skulle den då se ut? Vilka är dina egna tips när du har svårt att sova? Hur kan du göra ditt näringsintag mer potent? Vad brukar du slarva med? Intellektuell stimulans, hur får du den? och så vidare… Gör listan till din egen.
2. Blir du stressad av att din hjärna behöver alla dessa tillstånd för att inte bli överhettad? Eller tycker du att det ska bli roligt att skriva om din arbetsbeskrivning? Ta en kärleksfull funderare på varför du reagerar som du gör, om du känner motstånd.